Hem
Anslagstavlan
Aktiviteter
Historia
Nuvarande
Framtiden
Bilder
Länkar
Gästbok

 

Nuvarande

OBS! Sidan är under konstruktion och bara de blåa länkarna fungerar (det finns alltså bara ett par fungerande länkar än, tyvärr).

 

Människorna

Järvträsk är en levande by, med ca. 60 fasta invånare och lika många fritidsbyborna. Hela sex nationaliteter representeras här! Det finns flera företag i byn och fem aktiva föreningar. Som du kan se på Anslagstavlan och under Aktiviteter i vänstra menyn bjuder byn på många upplevelser under årets lopp. 

 

Sjön

Men det finns mer. Först och framst är Järvträsket en vacker sjö som innehåller mycket fisk. Gillar du att fiska så är det bara att köpa ett fiskekort! Då kan du njuta av aborre, gädda, mört och årets erbjudande från Järvträsks Fiskeförening, som årligen sätter ut regnbågar eller en annan god fisk. I och omkring byn finns vackra grillställen (oftast med färdigklyven ved) för att grilla fisken (men korv eller champinjoner går lika bra!).  

Men inte bara fisk trivs bra i Järvträsket! Badstrandet är ett tryggt ställe för stora som små där man kan leka, sola och bada.

 

Träffpunkter

Många fina träffpunkter har vi och alla är välkomna att använda dem. Vår stor trevlig och praktisk byastuga kan man hyra, helt eller delvis. Ute på den 5 km. långa sjön finns även en privatägd Bastuflotte som rymmer ca. 15-20 personer. Den har en stor bastu, relax och soldäck. Bastuflotten ligger under sommare för det mesta ankrad mitt på sjön. Vidare information om Bastuflotten ser du om du klickar här.

Bredvid Badstranden finns en enkel husvagn/husbilsparkering, hittils utan anordningar men med en underbar utsikt på sjön. Ett eget grillställe hittar du här och fram för allt lugnet och tystnaden som många människor saknar i det hektiska livet de lever i dag.

 

Naturen

Det finns ett antal fina stigar genom skogen, där en vandrare kan träffa på en älg, renar, ett rådjur eller på ett spår av bl.a. lodjur, räv, bäver och björn. Fina bär och svampar växer överallt (om man kommer i rätta årstiden). Längst in i byn finns rester av fångstgropar.

 

Övriga sevärdheter

I området finns även många intressanta ställen. Naturligtvis gäller det natur- och kulturreservat Gallejaur. Gömt någonstans i skogen ligger Flottarmuseet med många fotografier, historier och föremål från förr. Kvarnområdet är även intressant för att utforska om Kvarnfesten inte pågår. Linbanan i Mensträsk, Hembygdsgården i Glommersträsk, Vildmarkscentret i Svansele och (lite längre bort) samesiida Båtsuoj utanför Slagnäs får inte heller glömmas.

 

 

Järvträsk © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use